fbpx
de overgang heeft invloed op je relatie en seksualiteit
coaching

Heeft de overgang invloed op relaties?

Ilze is 44 jaar, werkt als officemanager en heeft een sinds 12 jaar een relatie met Jos. Ilze zit niet lekker in haar vel vertelt ze tijdens de gratis zoom-sessie die ze met me heeft. Ze houdt van de natuur en wandelen. Dit in combinatie met coaching sprak haar aan.

En zo komt het dat we een aantal dagen later op een warme zomerdag aan de wandel zijn. Ilze vertelt dat ze de laatste tijd gespannen, nerveus en ook wel neerslachtig is. Ze kan niet goed verklaren waardoor dit komt. Ze voelt zich vaak boos en dat reageert ze af op de mensen om haar heen. Vooral Jos moet het ontgelden. Naderhand voelt ze zich schuldig en zit zij vol zelfverwijt.

Tijdens de overgang kunnen vrouwen last hebben van stemmingswisselingen. Vrouwen voelen zich angstiger en depressiever dan normaal. Ze hebben vaker een korter lontje. Als je weet dat dit symptomen van de overgang kunnen zijn brengt soms al rust. Het kan geen kwaad om te onderzoeken of er behalve de overgang, ook andere oorzaken zijn voor deze gevoelens.

Terwijl we in het bos wandelen vertelt Ilze dat de coronatijd veel impact heeft op haar relatie met Jos. Jos werkt net als zijzelf veel meer thuis. Beschroomd zegt ze dat dit vele samenzijn met Jos haar ontzettend tegenvalt. Jos vreest voor zijn baan en is gespannen. Ilze voelt weinig ruimte om zijn zorgen aan te horen. Over en weer reageren Jos en Ilze de spanningen op elkaar af. Ik zie dat Ilze tranen in haar ogen krijgt als zij dit vertelt. Het raakt je hé, zeg ik. Ja, knikt Ilze. We lopen een tijdje verder in stilte. Soms vraag ik me af of ik wel verder met hem wil, zegt Ilze. Ik voel geen verbondenheid meer met hem. En ik moet er al helemaal niet aan denken om intiem te zijn met Jos. Ik weet dat hij dat heel vervelend vindt en ik denk dat hij me dat kwalijk neemt. Maar dat zou hij nooit zeggen.

Twee handen die een hartje maken. De overgang heeft invloed op je relatie.

Tijdens de overgang veranderen jouw hormoonspiegels en dat kan invloed hebben op jouw seksualiteit. Oestrogeen helpt bijvoorbeeld om de gevoeligheid te ervaren tijdens de geslachtsgemeenschap. Testosteron, een mannelijk geslachtshormoon, houdt je vagina vochtig en verhoogt de seksuele lust en het progesteron heeft effect op je libido. Door het dunner en droger worden van de vaginahuid ervaren sommige vrouwen pijn bij geslachtsgemeenschap. Geen zin hebben in sex heeft invloed op je relatie, Het kan zorgen voor onbegrip en onzekerheid bij beide partners.

We komen aan bij een bankje aan de waterkant waar Ilze en ik even op gaan zitten. Als jij je wél verbonden zou voelen met Jos. Wat zou er dan anders zijn? vraag ik aan Ilze.

Het klinkt een beetje raar zegt Ilze maar ik zou hem juist minder willen zien om me meer verbonden met hem voelen. Ik heb het gevoel dat ik stik. Jos heeft veel zorgen en ik probeer er voor hem te zijn maar ik denk ook wel eens zullen we het over iets anders hebben dan je werk? Voor mij is het ook geen makkelijke tijd. Daarin mis ik een stuk. Nee, dat heb ik nog niet zo naar hem uitgesproken. Ik zou me meer verbonden met hem voelen als we onze gezamelijke liefhebberij weer oppakken. We zijn beide dol op antieke spullen en die verzamelen we.

Zo vertelde Ilze over een aantal zaken die er anders zouden zijn. Mooie coachvragen waarmee het wandelcoachtraject in zijn gegaan.

Wil je ook eens met me in gesprek om te kijken of ik iets voor je kan betekenen?