fbpx
het lege nest syndroom
ervaringen

Niet zorgen maar zoeken.

Hoe ervaren vrouwen de overgang en hun midlife-fase, de levensfase die pakweg valt tussen de veertig en zestig jaar? Wat is er anders dan voorheen? Hoe zitten zij in hun vel? Als bijna-vijftiger ga ik met deze vragen op pad en ga ik in gesprek met vrouwen boven de veertig jaar.

Op een vrijdag ochtend zit ik aan de koffie bij Ilze. Ilze is 47 jaar, bijna 20 jaar getrouwd en heeft drie kinderen. Zij werkt als personeelsfunctionaris en merkt dat zij nu weliswaar minder druk is met de kinderen dan vroeger maar dat ze drukker is met de zoektocht naar zichzelf.

Ouder worden

De lichamelijke kwaaltjes die komen met het ouder worden vind ik wel vervelend. Ik heb last van artrose maar gelukkig kan ik wat aanpassingen doen zodat ik wel bezig kan blijven. Wat ik wel merk nu ik wat ouder wordt is dat het blijven bewegen echt belangrijk is. Ik probeer dan ook drie keer in de week te sporten of aan yoga te doen. Dat lukt me niet altijd qua tijd. Vroeger was ik meer prestatiegericht dan nu. Ik merk dat mijn lijf ouder wordt doordat ik bijvoorbeeld bij de yoga niet meer alles kan. Ok…denk ik dan, dit is wel een confrontatie met mijn ouder wordende lijf.

Vorig jaar had ik heel veel last van mijn menstruaties die veel heftiger en onregelmatiger waren dan daarvoor. Daar was ik echt ziek van. Alles doet dan pijn, rugpijn, hoofdpijn en zere benen. Dat had ik vroeger niet. Ook voelde ik me toen veel vaker wat depri en opgefokt voor de menstruatie. De menstruatie is nog steeds zo heftig en onregelmatig maar mijn humeur is gelukkig wel wat verbetert. De overgang is wel begonnen denk ik hierdoor.

Oudere ouders

Ouder wordende ouders, daar hoef ik niet voor te zorgen ofzo. Ik zou ook niet weten hoe ik dat moet doen. Ik denk dat ik zorg moet gaan inkopen. Door omstandigheden kan ik niet op mijn broer rekenen. Mijn ouders wonen ver weg, ik kan geen mantelzorgtaken op mij nemen. Mijn moeder zou het wel fijn hebben gevonden maar die zien ook hoe druk we zijn met werken en het gezin. Zelf vond ze het heel moeilijk om huishoudelijke hulp te nemen maar nu geniet ze er wel van. Ik hoop dat hierdoor straks de drempel is verlaagd om zorg in te schakelen. Gelukkig is dat nu nog niet aan de orde.

Als vrouw in de overgang heb je te maken met kinderen die uit huis gaan. Deze vogels symboliseren de uitvliegende kinderen.

Ouder wordende kinderen

Het thema dat mij bezig houdt zijn vooral mijn opgroeiende kinderen. Door het puberen wordt je gezinsleven anders. We deden altijd heel veel met z’n allen en opeens is dat niet meer zo. Vaak gingen we in het weekend er op uit, naar een museum of een stad. Opeens wilde de helft niet meer mee en opeens zaten we heel veel thuis. De verveling sloeg bij mij toe. Mijn kinderen hadden mij minder nodig en voor mijn gevoel kon ik er ook nog niet zelf op uit omdat ze ook nog jong waren. Het voelde als niemandsland. Daar werd ik ongelukkig van maar langzamerhand voel ik ook wel dat er wat meer ruimte voor mezelf komt en dat is ook wel fijn.

Relatie

Mijn relatie is goed maar ik ken om me heen heel veel mensen die gaan scheiden en die midden in de pubers zitten. Misschien is het toeval maar ik hoor de laatste tijd van heel veel paren die ik ken dat ze gaan scheiden. Dat doet me wel wat. Kennelijk kan het gebeuren dat je als partner niet doorhebt dat het niet goed in de relatie gaat. Dat vind ik toch wel eng en het maakt me soms onzeker. Na twintig jaar huwelijk ben je niet meer verliefd. Het zet me aan het denken. Ik ken ook iemand die bij haar man blijft om het geld. Zijn carrière stond altijd voorop. Volgens mij zitten veel meer vrouwen in een ongelukkig huwelijk die komen er achter dat ze nooit iets voor zichzelf hebt gehad. Wat ik wel heb geregeld is dat ik niet vanwege de financiën bij mijn partner hoef te blijven. Ik ben financieel onafhankelijk. Ik kan een eigen huis kopen. Dan zal ik wel wat meer moeten gaan werken maar het kan.

Carrière

Voorlopig zit ik wel goed. Bij het kiezen van mijn banen heb ik wel rekening gehouden met de kinderen. De baan die ik nu heb zou ik, toen de kinderen jong waren, niet hebben kunnen doen. Ik moet nu soms voor dag en dauw weg. Ik weet niet hoe we dat hadden moeten regelen. Deze periode ben ik misschien minder druk dan toen de kinderen jonger waren maar ik ben veel meer zoekend. Het is wennen dat ik weer keuzes kan maken voor mezelf. Dat is gewoon lang geleden. Hoe de toekomst qua werk eruit ziet weet ik niet. Ik denk niet dat ik meer ga werken. Ik denk eerder dat ik vrije dagen gebruik voor persoonlijke ontwikkeling. Of ik mijn huidige baan blijf doen weet ik ook niet maar ik denk wel dat ik in de sector werkzaam blijf waar ik nu werk. Vrijwilligerswerk is ook een optie maar ik voel op dit moment niet de ruimte naast mijn baan en mijn gezin om dit op te pakken. Het is nu te druk. Wellicht is dit iets voor in de toekomst.

Wijze woorden

Doe waar je gelukkig van word en wat goed voelt. Neem bewust tijd voor jezelf zodat je niet vergeet wie jij bent en beweeg!

Wil jij ook jouw verhaal doen? Graag ga ik met je in gesprek.