fbpx
Tijdens de overgang kiezen veel vrouwen voor verandering.
coaching

Volg je pad door de overgang

Ja, ik kan me voorstellen hoe fijn het is om te wandelen. Dan kom ik altijd heerlijk tot rust en ja, ik heb dan vaak ook goede gesprekken.

Vaak reageren mensen zo als ik ze vertel dat ik wandelcoach ben. Wat minder reactie krijg ik als ik vertel dat ik mij specifiek richt op vrouwen in de overgang. Als er dan gevraagd wordt waarom dat zo is praat ik over mijn eigen ervaring met de overgang en dat ik het als een zware tijd heb ervaren. Dan komen de verhalen wel. Vrouwen vertellen over hun eigen overgang. Dochters vertellen over de overgang van hun moeders. Mannen vertellen over de overgang van hun vrouw.

Een jonge vrouw van rond de dertig vertelde bijvoorbeeld dat ze nog wist dat haar moeder een periode veel huilde en niet goed in haar vel zat. Het was de overgang vertelde haar moeder haar later. Een man vertelde me dat hij diep geschokt was toen hij als tiener meemaakte dat de borden door de kamer vlogen toen zijn moeder boos werd over iets onbenulligs. Zo deed ze normaal nooit. Een andere vrouw vertelde dat ze eigenlijk weinig klachten had. Toch opperde haar man voorzichtig of het niet een idee was een overgangsconsulente te bezoeken. Hij vond haar “anders” dan normaal. Sommige vrouwen vertellen me dat ze helemaal nergens last van hebben en andere vrouwen vertellen me dat de zwaar depressief zijn geweest tijdens de overgang.

De overgang is een periode van keuzes maken. Het is Time for change. Als je daarvoor open staat kun je terecht bij overgangscoach Nathalie Wichink

Dat mensen zich dit soort situaties weten te herinneren over hun moeder of hun vrouw geeft wel aan dat de overgang niet zomaar een fase is. Behalve de vrouwen zelf beseffen hun naasten dat zij tijdens de overgang echt een tijd uit het veld geslagen waren.

De overgang kost energie, er verandert van alles op veel gebied. Je kunt merken dat je vermoeider bent dan normaal of meer gestrestst. Misschien zie je wel tegen dingen op die eigenlijk vanzelfsprekend voor je zouden moeten zijn. Misschien heb je wel nergens geen zin meer in en ben je niet vooruit te branden.

Het goede nieuws is dat de overgang ook weer voorbij gaat.

Hoe je de overgang doorkomt is deels aan jou. Persoonlijk vind ik het jammer als vrouwen denken dat het er nu eenmaal bij hoort en dat ze er maar doorheen moeten.

Er is hulp en ondersteuning in vele vormen tijdens de overgang. Ik zie liever dat vrouwen regie nemen en zichzelf de vraag stellen: Wat heb ik nodig in deze levensfase? Wat is helpend?

Wil jij ook de regie nemen tijdens de overgang? Boek dan nu een gratis regie op de overgang sessie!