fbpx
innerlijke vriendin Raalte
coaching

Als het is nooit goed genoeg is.

Het is een koude dag. Loodgrijze wolken razen over het land. Ik heb een coach-afspraak met Moniek. Moniek is 44 jaar en ze doet het nooit goed genoeg. Altijd is er wel iets dat beter kan, iets waarvan ze achteraf zegt dat het beter had gemoeten. Ze doet haar uiterste best om alles zo goed mogelijk te doen. Het vele thuiswerken en de zorgen die ze heeft over haar ouders en haar kinderen die nu thuiszitten maken dat zij zich gespannen en moe voelt. En daar is ze boos over. Anderen zeuren toch ook niet zo?

Stemmetjes

Al wandelend hebben we het over stemmetjes die ons van alles influisteren. Bij Moniek is dat een strenge veroordelende stem. Als Moniek bijvoorbeeld op de bank zit om even uit te rusten zegt de stem: Kom op, stel je niet aan even doorgaan!” Als ze ruzie heeft met haar kinderen zegt de stem: ” Wat pak je dit beroerd aan! Andere moeders doen het veel beter, wat waardeloos weer dit!” Als Moniek nadenkt over haar werk zegt de stem: “Zou je niet eens wat anders moeten gaan doen? Jouw collega’s zouden dat vast beter hebben aangepakt, eigenlijk ben je een waardeloze werknemer.” En zo zijn er legio voorbeelden te vinden. Ik vraag aan Moniek hoe zij zich voelt als zij naar die stem luistert. Ik voel me dan klein, niet competent en uitgeblust, zegt Moniek.

In ons leven zijn we vaak gefocused op wat er niet goed gaat. Je kunt veel complimentjes krijgen of een mooi rapport maar die ene negatieve opmerking of die onvoldoende blijven je bij. En dat doet iets met je gevoel en je gedrag. Als je in de overgang komt kan dat veel energie van je vragen. Sommige vrouwen voelen zich lichamelijk en geestelijk minder fit dan voorheen. Juist in deze periode is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Behalve goed zorgen voor je lijf is raad ik je aan ook voor een goede mindset te zorgen.

Een rode bes die opvalt in bruin bladerdek in Raalte waardoor een vrouwen in de overgang herinnert wordt aan haar zachte kant.

Gelukkig is er ook een andere kant, een stem die ook gehoord moet worden. Samen met Moniek ga ik op zoek naar die deze stem. En, pffft, dat is wennen voor Moniek. Maar ze vind die stem. Een stem die tegen haar zegt dat het oké is. Dat zij zichzelf gespannen mag voelen. Dat alle ouders wel eens ruzie met hun kinderen hebben. Dat de keuzes die ze heeft gemaakt op dat moment in haar leven voor haar de goede keuzes waren. Dat ze fouten mag maken.

Hoe langer we het over deze liefdevolle stem hebben, hoe meer de schouders van Moniek ontspannen. Zo, dat geeft lucht! Een rood besje dat tussen de verdorde bladeren ligt staat voor Moniek symbool voor deze stem. Het rood vraagt om aandacht in alle donkere kleuren van het blad. Moniek maakt een foto van de bes. Een reminder voor haarzelf als de strenge stem de boventoon gaat voeren.

Heb je na het lezen van dit verhaal behoefte aan een gesprek? Boek dan een gratis sessie Regie op de Overgang.