fbpx
stemmingswisselingen angsten en depressies in de overgang in Raalte
coaching

“Van huis uit ben ik niet gewend om te zeggen wat ik voel.”

Marjolein is 51 jaar en een geboren en getogen Sallandse. Ze is 24 jaar getrouwd met Jaap. Zij heeft 2 kinderen. Haar zoon is flink aan het puberen. Marjolein heeft een parttime baan in de dienstverlening. De laatste tijd voelt Marjolein zich gespannen en nerveus. Ze weet niet wat ze met zichzelf aan moet. Af en toe vliegt ze enorm uit haar slof. Daar heeft ze achteraf spijt van want ze weet dat haar reactie overtrokken is. Wat is er toch met me aan de hand? Waarom ben ik toch zo boos de hele tijd? vraagt zij zich af.

Na veel aarzeling neemt Marjolein contact met mij op. Dat wandelen dat leek haar wel wat. Na de eerste gratis vrijblijvende wandeling waarin we bespreken wat er allemaal speelt in het leven van Marjolein en aan welke coachvragen zij zou willen werken laat zij mij weten dat ze graag verder wil met coaching.

Het is slecht weer tijdens de tweede wandeling. Het waait stevig en korte maar pittige regenbuien trekken voorbij. Marjolein heeft zich goed voorbereid op de deze wandeling. Zij wil graag een voorval bespreken waarbij zij zich akelig voelde. Het is maar onbeduidend zegt ze. Ik vertel dat ik graag wil horen wat er speelt. Zij vertelt dat zij de was in de wasmachine aan het doen was en terwijl zij dat deed vroeg haar man waarom zij de was niet op een lagere temperatuur waste. De was werd net zo schoon en het scheelde in de energierekening. Marjolein gooit de deur van de wasmachine dicht, zegt niets en gaat verder met haar bezigheden.

Communicatie problemen tijdens de overgang kunnen voor relatieproblemen zorgen tussen partners.

Ik vraag aan Marjolein wat deze opmerking van Jaap met haar deed. “Ik dacht, bemoei je met je eigen zaken of doe het lekker zelf!” Na doorvragen blijkt dat Marjolein zich enorm irriteert aan de vragen die Jaap haar stelt. En het maakt dat zij zich klein en onzeker voelt (ik doe het zeker niet goed). Maar weet Jaap welk een effect zijn opmerkingen op haar hebben?  Nu ze erover nadenkt denkt Marjolein van niet. Zij heeft Jaap nooit verteld hoe wat voor een gevoel zijn opmerkingen haar geven. Zou ze haar gevoel kunnen uitspreken? “Dat kan ik niet.” zegt ze stellig. “Dat heb ik van huis uit niet meegekregen, praten over gevoel.”

“Is het een idee om dat wel te doen in plaats van dat je al je gevoel binnenhoudt totdat je op een gegeven moment ontploft?” Dat is lastig en eng vindt Marjolein. Hoe doe je dat? Ik nodig haar uit om het eens te proberen. Het uitspreken van haar gevoel zonder de ander verwijten te maken. We oefenen wat zij tegen Jaap kan zeggen als hij een opmerking heeft.  En we trekken het ook wat breder. Wat zou zij bijvoorbeeld kunnen zeggen tegen haar collega die de kantjes ervan af loopt?

De wandeling nadert zijn einde als we samen een opdracht bedenken waarmee Marjolein de komende tijd aan de slag gaat. Ze heeft een notitieblokje van mij gekregen waarin zij de komende dagen gaat bijhouden in welke sociale situaties zij een bepaald gevoel had. Wanneer was zij geïrriteerd of boos? En wanneer was zij blij en voelde zij zich goed? Zij gaat werken aan een stuk bewustwording. De komende sessies zullen we stap-voor-stap werken aan haar coachvraag.

Het zonnetje komt door. Mijn hoofd is net als het weer zegt Marjolein. Het was onrustig maar nu is het kalm.

In de overgang kun je last krijgen van stemmingswisselingen. Het is goed om te weten dat dit écht aan een veranderende hormoonhuishouding kan liggen. Dat is lastig voor jou maar ook voor je omgeving. Door te leren uitspreken wat zij voelt, kunnen Marjolein en Jaap op een volwassen manier met elkaar in gesprek, zodat zij begrip hebben voor elkaar. Uitspreken wat je voelt (ook de leuke dingen!) hebben velen van huis uit niet meegekregen. Maar het kan helpend zijn als je niet lekker in je vel zit. Een ander kan niet in jou hoofd kijken. Net zoals jij niet in het hoofd van de ander kan kijken.

Heb je na het lezen van dit stuk ook behoefte aan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek?