fbpx
vermoeidheid in de overgang
coaching

Moe van het zorgen voor een ander?

Chantal is een vriendelijke vrouw van 51 jaar. Ik ben van nature behulpzaam, zegt Chantal. Ze staat voor anderen klaar en mensen kunnen op haar rekenen. De laatste tijd gaat het niet goed met Chantal. Zij rolt van de ene griep in de andere. Ze voelt zich continue niet fit en ze zit laag in haar energie. Naast haar fulltime baan in de dienstverlening is zij ook mantelzorger van haar moeder. Haar vader is een aantal jaren geleden overleden.

Het is een druilerige dag als ik aan de wandel ga met Chantal. Chantal heeft het gevoel dat er een enorme druk op haar schouders rust. En dat zie ik aan haar gespannen schouders. Ze is moe en als ze eerlijk tegen zichzelf is, weet ze dat ze teveel hooi op haar vork heeft genomen. Ze wil het anders aanpakken maar heeft geen idee hoe. Haar moeder en haar werkgever rekenen op haar. Die kan ze toch niet in de steek laten?

We wandelen in het bos en Chantal vertelt dat haar broers en zus eigenlijk vanzelfsprekend verwachten dat zij de zorg voor haar moeder op zich neemt. Chantal heeft geen kinderen. Ze heeft dan toch tijd genoeg? Bovendien heeft Chantal het gevoel dat ze in het krijt staat bij haar moeder. Toen haar huwelijk uitmondde in een scheiding heeft zij een tijdje bij haar moeder ingewoond. Ze vindt dat ze iets moet terugdoen.

Zorgen voor een ander
Dus gaat Chantal na elke werkdag langs bij haar moeder. Ze regelt alle financiële zaken, rommelt op in huis, zorgt dat de koelkast goed gevuld is en ze houdt een oogje in het zeil. Als Chantal in het weekend een dag niet kan komen laat moeder haar weten dat ze dat heel vervelend vindt en wil dan weten welke afspraken dan zo belangrijk zijn dat Chantal haar “laat zitten”. En dus regelt Chantal het zó dat ze wél naar haar moeder kan. Erg gezellig en dankbaar is moeder niet richting Chantal. Pas als er andere familie komt veert moeder op. Dat is gezellig! De bezoekjes aan haar moeder kosten Chantal de laatste tijd meer en meer energie. Chantal wil best iets voor haar moeder doen en verontschuldigend zegt ze dat ze veel van haar moeder houdt maar dat de negatieve houding van haar moeder haar leegzuigt.

Zorgen voor jezelf
Wat heb je nodig om je energieker te voelen? Vraag ik aan Chantal.
Dat zijn veel dingen, zegt Chantal. Om een zo’n helder mogelijk antwoord op deze vraag te krijgen, vraag ik aan Chantal om zes objecten in de natuur te zoeken die elk staan voor iets wat zij nodig heeft om zich energieker te voelen. Deze objecten legt Chantal in een cirkel op de grond en bij elk object vertelt Chantal wat het symboliseert. Een stukje mos staat voor dat Chantal mag genieten, een paar takjes staan voor het delen van verantwoordelijkheid, een kiezel staat voor assertiviteit. ect.
Naar welk object gaat op dit moment jouw aandacht naar toe? vraag ik. Chantal hoeft daar niet over na te denken, dat is een bloem die staat voor aandacht voor haar (vermoeide) lijf. Met deze behoefte, aandacht voor haar lijf, gaan we als eerste aan de slag.

Stap voor stap
Het is al veel te lang geleden volgens Chantal dat ze zichzelf een dagje sauna cadeau heeft gedaan. Er waren altijd wel dingen die er tussen kwamen. Ze heeft ontzettend veel zin in een middag ontspannen en even niets hoeven. Dan laat ik me ook heerlijk masseren! Zegt Chantal enthousiast. Hoe ga je dit regelen met je moeder? Vraag ik. Chantal bedenkt dat zij haar broers gaat vragen om die dag langs te komen. Een mooie start om de verantwoordelijkheid voor de zorg naar haar moeder te gaan delen.
Maar al die andere zaken dan die daar op de grond liggen? Wat doen we daar dan mee? Zegt Chantal. Die andere zaken komen wel. Het is belangrijk dat Chantal zich realiseert wat zij nodig heeft om zich weer energiek te voelen en zichzelf daarin serieus neemt. Zij heeft een hele concrete, haalbare én leuke opdracht meegekregen. Als we afscheid nemen hangen de schouders van Chantal lager en is haar tred al wat lichter. Ik voel me al een stuk beter zegt Chantal. Lachend zegt ze het is fijn om nu eens met mezelf bezig te zijn in plaats van een ander!

En jij?
Ben jij ook aan het zorgen voor anderen? Begint al dat zorgen zijn tol te eisen? Vind je het lastig om jezelf op nummer één te zetten? Verlang je er naar om je krachtiger en energieker te voelen?