fbpx
In de overgang kun je tot bloei komen, levensfase
coaching

Ik? In de overgang? Nee hoor, ik zit in een soort van fase".

IK? IN DE OVERGANG? NEE HOOR, IK ZIT “IN EEN SOORT VAN FASE”
Agnes is 48 jaar, volgens haarzelf zit zij niet in de overgang. Maar zij zit “wel in een soort van fase. Ik merk de laatste tijd dat ik helemaal geen zin meer heb om voor alles en iedereen de ballen maar in de lucht te houden.” zegt ze tijdens onze eerste wandeling.
Naast mij loopt een stoere vrouw die zo te zien niet op haar mondje is gevallen. Agnes is leidinggevende in een horecazaak en maakt lange dagen. Ze is terecht trots op wat zij bereikt heeft. Door hard te werken heeft ze een mooie goedlopende zaak opgebouwd. Daarnaast is zij mantelzorger voor haar moeder. Die bezoekt zij dagelijks. Maar het wringt de laatste tijd.
Als ik doorvraag vertelt Agnes dat zij de laatste tijd slechter slaapt, ook heeft ze last van vage lichamelijke kwaaltjes. Agnes merkt vooral dat ze niet meer die vrouw wil zijn die voor iedereen klaarstaat als dat van haar verwacht wordt. Ze is ook boos, waarom ziet niemand hoeveel ze voor een ander doet? Waarom gaat “men” er maar vanuit dat zij de dingen wel zal regelen. Agnes wil het anders. Maar hoe doe je dat?
Ik vraag aan Agnes wat zij het liefst anders zou zien over een aantal weken. Is er iets in de natuur wat haar wens weergeeft? Agnes staat stil en kijkt wijst naar het grasland dat voor ons ligt. “Dat weiland geeft me een gevoel van ruimte, van lucht en ademhalen. Zo wil ik me voelen. Ik wil meer ruimte voor mezelf!”
Met dit mooie inzicht en coachvraag gaan we de komende weken aan de slag. Alhoewel Agnes volgens haar echt niet in de overgang zit (ze heeft geen typische overgangsklachten) kan het gezien haar leeftijd heel goed zijn dat de overgang zich al wel heeft ingezet. En dit kan klachten veroorzaken. Als vrouw is het goed om dit in je achterhoofd te houden en hier eventueel iets mee te doen.