fbpx
opvliegers komen in de overgang en menopauze voor.
overgang

OVERGANG, MENOPAUZE WAT IS NU PRECIES HET VERSCHIL?

Ik merk dat de termen overgang en menopauze nogal eens door elkaar heen worden gebruikt. Maar er is een verschil.

DE MENOPAUZE is het moment dat je je laatste menstruatie hebt. Dit weet je dus altijd pas achteraf. Officieel kun je zeggen dat een vrouw de menopauze heeft gehad als zij een jaar lang niet heeft gemenstrueerd. Gemiddeld vindt de laatste menstruatie plaats op je 51-ste.  De menopauze is een gebeurtenis tijdens de overgang.

Rondom je 40-ste beginnen de hormoonspiegels langzaam te dalen. Hier merk je in eerste instantie niet veel van. Hierna volgt een periode waarin het menstruatiepatroon verandert. Deze periode wordt ook wel de pre -of perimenopauze genoemd en die duurt tot 1 jaar na de menopauze. Behalve een veranderende menstruatie kunnen vrouwen last hebben van allerlei andere symptomen. Een jaar na de menopauze beland je in de post-menopauze. Je bent niet meer ongesteld en je lijf zoekt naar een nieuwe balans. Ook in deze fase kun je allerlei overgangssymptomen hebben. DE OVERGANG is een overkoepelende term voor deze gehele fase.

Gemiddeld begint de overgang rond je 45-ste en duurt 5 tot 12 jaar. Dat is een hele lange tijd als je veel last hebt van overgangsklachten. En hierin sta je niet alleen. Maar liefst 80% van de vrouwen ervaart overgangsklachten.

Moet je het dan maar laten gebeuren de overgang? Moet je er mee leren leven? Dat lijkt me niet. Zoek hulp bij je klachten. Het is niet meer van deze tijd om je jarenlang niet goed te voelen terwijl er hulp is. Klop aan bij je huisarts of een overgangsspecialiste. Laat je goed informeren. Blijf je rondlopen met stress of andere vragen? Heb je behoefte aan een luisterend oor, een goed advies of wil jij je hart luchten?