fbpx

Over mij

Ik help vrouwen in de overgang die niet lekker in hun vel zitten om ze te leren bewust te worden hoe ze rust in hun hoofd en lijf kunnen creëren zodat ze volop kunnen genieten van het leven.

Mijn naam is Nathalie Wichink (1971). Heel mijn leven heb ik veel gewandeld. Ik was 12 jaar toen ik met een vriendinnetje de 4-daagse van Nijmegen heb gelopen. Wat was ik trots op mezelf dat dit me lukte en wat voor een fantastische ervaring was het. Alhoewel ik me er destijds niet zo bewust van was, is het wandelen voor mij een goede manier om met spanning om te gaan. Tijdens het wandelen kan ik mijn gedachten op een rij zetten en ik voel me na een wandeling altijd beter. En nog altijd trek ik mijn wandelschoenen aan als ik ergens mee worstel of over iets wil nadenken.

Nathalie Wichink
Nathalie Wichink

Vrouwenhulpverlening

Na mijn middelbare school ben ik Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gaan studeren. Ik heb me altijd geïnteresseerd in de verschillen tussen man en vrouw. Mijn scriptie ging dan ook over sekse-specifieke factoren in het omgaan met stress. Ik wil me hard maken voor een vrouwvriendelijke maatschappij en focussen op de kracht van vrouwen. Vanuit mijn motivatie om hier mijn steentje aan bij te dragen, ben ik gaan werken in de vrouwenhulpverlening. Als hulpverlener bij Kadera heb ik mij ingezet om huiselijk geweld (meestal gericht tegen vrouwen) te stoppen of te voorkomen.

Geloof in kracht

We gaan fast forward, een man, 3 kinderen en twee verhuizingen verder. Ik werk al jaren bij Kadera als hulpverlener. Werken met vrouwen, dat vind ik leuk. Vrouwen stimuleren en begeleiden om te vertrouwen op hun eigen kracht. Die kracht, die zit er nog wel, het is een vlam die ondanks al het geweld niet gedoofd is. En wat een respect heb ik voor de vrouwen die na alles wat ze hebben meegemaakt het heft weer in eigen handen nemen. Dat ik daar een bijdrage aan mag leveren, daar krijg ik energie van. Het is een leuke maar bij tijden ook een pittige baan. De laatste jaren draait het vooral om “productie draaien” en formulieren die moeten worden ingevuld. Ik merk bij mezelf dat het begint te knagen. Vind ik het allemaal nog wel zo leuk?

Wandelen tijdens pittige tijden

Veel tijd om daar over na te denken heb ik niet. Ik beland in de medische molen. Er breken een aantal jaren aan met regelmatige ziekenhuisopnames. Mijn focus ligt op mijn gezondheid. Ik kom vervroegd in de overgang. Om mijn conditie op peil te houden ga ik veel wandelen. Vooral nu ik het zelf moeilijk heb merk ik hoe goed het wandelen me doet en hoeveel troost ik vind in de natuur. Ik vind het fijn om met mijn gedachten op pad te zijn. Heel ver vooruit kijk ik niet in deze periode. En dan komt de dag dat ik bij mijn arts zit voor een laatste controle.

Het is klaar.

Wat nu?

Gewoon doorgaan zoals ik altijd deed? Dat lukt me niet. Ik ben moe en verdrietig. Ik zie op tegen mijn werk wat ik niet met een halve focus kan doen. Ik heb tijd nodig om alles wat er met me is gebeurt een plek te geven. Ik realiseer me hoeveel impact de overgang op mij heeft. Het slechte slapen door de opvliegers nekt me. Ik heb het gevoel dat ik niet bij kan tanken en mijn lijf voelt soms alsof ik tachtig ben. Door een reorganisatie en verhuizing op mijn werk waardoor ik veel meer reistijd krijg gaat het nog meer knagen. Is dit wat ik wil de komende 20 jaar? Eigenlijk weet ik het antwoord wel, dat wil ik niet.

Kiezen voor mezelf

En dan gaan de dingen opeens heel snel, het lijkt wel karma. Het opleidingsbudget dat ik heb opgebouwd de laatste jaren wil ik opmaken. Dat maakt dat ik ga nadenken wat ik nu werkelijk wil doen. Het begeleiden en coachen van vrouwen past bij me en geeft me energie. Én ik ontdek dat er een wandelcoachopleiding is. Als wandelaar weet ik hoe helend en ontspannend wandelen kan zijn. Na de open dag van de wandelcoachopleiding ben ik verkocht. Dit is wat ik wil doen! Ik voel de energie weer stromen!

De reorganisatie op mijn werk betekent ook dat er mensen uit moeten. Na lang wikken en wegen geef ik aan dat ik weg wil. Ik wil voor mezelf beginnen en daar ook 100% voor gaan. En zo begin ik met het coachen van vrouwen van veertig jaar en ouder. Wat een genot om de tijd te hebben tijdens te sessies. Wat een luxe om te vertragen tijdens de gesprekken. Hoe fijn is het als hulpverlener om de natuur als kantoor te hebben!

De overgang

Dat ik mij op vrouwen van veertig jaar en ouder richt heeft veel met mijn eigen proces te maken. De plotselinge overgang waarin ik kwam vond ik zwaar. Door alle veranderingen vond ik het best lastig om alle ballen in de lucht te houden. En dat lukte niet altijd. Maar ik zag ook om me heen dat ik niet de enige was in de overgang die hier tegenaan liep. Ik werk heel mijn werkzame leven al graag met vrouwen rondom thema’s zoals eigen regie, het herkennen van oude patronen en het ontdekken van je eigen kracht. Als ik als eind-veertiger om me heen kijk zie ik veel vrouwen van mijn leeftijd een switch maken. We zijn de leeftijd benadert dat je achterom kijkt, dat het besef komt dat als je het anders wil, je in actie moet komen. Wat deze leeftijdsfase uitdagend maakt is dat je rol verandert terwijl tegelijkertijd de overgang zich aandient.

De overgang is dé periode in je leven om te worden wie je werkelijk bent.

Een grote groep vrouwen heeft ernstige klachten door de overgang. Dan houd je het niet vol om door te gaan zoals je altijd deed. Dan doe je jezelf tekort. Vooral in de overgang is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Alle veranderingen op zoveel vlakken in je leven kosten energie. Goede voorlichting, informatie en herkenning zijn belangrijk. Daarom heb ik mij aangesloten bij het landelijke netwerk OVER! als OVER!coach. Hierdoor zorg ik dat mijn kennis en kunde over de overgang up-to-date blijft.

Ik ben aangesloten bij de NOBCO. Je kunt aansluiten bij de NOBCO als je een mensgerichte studie hebt gevolgd op hbo-niveau. Als NOBCO-coach houd ik mij aan een ethische code. Ook kunnen klanten zich wenden tot een klachtencommissie.

~Thea ~

Wat een verademing om al lopende in de natuur bezig te zijn met jezelf. Vele wegen leiden naar Rome maar soms weet je niet welke weg je kunt in slaan om dáár te komen waar je wilt zijn.

Nathalie coacht op een rustige en enthousiaste manier en liet mij in mijn eigen spiegel kijken. Hierbij stelde zij verhelderende en verdiepende vragen die werden afgewisseld met oefeningen in combinatie met elementen uit de natuur.

Hierdoor ging ik buiten mijn eigen kaders denken en voelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik een beter inzicht in mezelf kreeg waardoor ik uiteindelijk wist welke afslag ik wilde nemen.